PROPIETATS DEL COGOMBRE

PROPIETATS DEL COGOMBRE

El cogombre és la quarta hortalissa més produïda al món, per darrere del tomàquet, la col i la ceba. Es va començar a conrear a l’Índia fa més de 3.000 anys. Els grecs i posteriorment els romans el van adoptar i li donaven, també, un ús terapèutic: tradicionalment s’ha fet servir per tractar la gota, la obesitat i les malalties del cardíaques, i per alleugerir ulls cansats i inflats, les picades de les vespes i, naturalment, com a màscara facial: qui no ha vist mai una pel·lícula amb aquella imatge impagable de la dona amb la màscara a la pell i les rodanxetes de cogombre als ulls?

Els cogombres són bàsicament aigua i potassi i tenen pocs nutrients, però això no vol dir que no tinguin propietats saludables. En tot cas, per gaudir dels seus beneficis és millor, si és possible, ingerir-los amb la pell, on hi ha elements com fibra, betacarotè, silici i clorofil·la. El silici proporciona elasticitat a les cèl·lules i actua sobre el cabell, les ungles i molt especialment la pell, i aquest mineral combinat amb la vitamina E i els olis essencials que conté el cogombre expliquen la seva eficàcia per millorar l’estat general de la pell. Si heu estat molta estona al sol o si fins i tot teniu cremades, podeu triturar dos cogombres i escampar la polpa resultant per la zona afectada i deixar que actuï uns 30 minuts. Aquest remei també funciona en casos de dermatitis i per tractar l’acne (tot i que la millor manera d’eliminar-lo és seguint una alimentació correcta).

L’aigua li confereix propietats diürètiques i laxants i és per això que ajuda quan un es vol aprimar.

També conté un enzim digestiu anomenat erepsina, que trenca les proteïnes en aminoàcids i que neteja els budells. Aquesta propietat també fa que serveixi per combatre els paràsits, en especial la tènia.

La primavera és un bon moment per aquells que vulguin aprofitar per desintoxicar l’organisme i el cogombre és un dels aliats més eficaços per aconseguir-ho per les seves propietats diürètiques i laxants. Depura la sang i elimina l’àcid úric –un dels residus que deixa la carn, per exemple—, expulsant de l’organisme l’excés d’aigua: com a laxant neteja els budells de residus fecals i repara la mucosa de les parets intestinals que s’ha fet malbé.

Els cogombres també són coneguts per ser una excel·lent font de vitamines, incloent a la vitamina K antiinflamatòria, la vitamina C que lluita contra infeccions i l’àcid pantotènic productor d’energia (vitamina B5). Posseeix minerals benèfics per al cos incloent al constructor d’ossos manganès, així com potassi i magnesi, tots dos bons per al seu cor.

Els lignans, polifenols únics en els crucífers i alliums com la carabassa i les cebes, són coneguts per contenir beneficis per a la salut, com baixar el risc de malalties del cor. Però estudis recents mostren que els cogombres també contenen lignans poderosos que s’enllacen amb bacteris relacionades amb l’estrogen en el tracte digestiu, contribuint a reduir el risc de diversos càncers, incloent el de d’úter, ovari i pròstata. Altres fitonutrients en els cogombres anomenats cucurbitacina – part d’un grup més gran conegut com triterpens – són coneguts per inhibir fortament el desenvolupament de cèl·lules de càncer.

Curiositats:

Per a aquells que s’han adonat que els cogombres semblen deteriorar-se ràpidament després de refrigerar;  U.C. Davis ha explicat que els cogombres mantenen la frescor més temps quan són emmagatzemats a temperatura ambient.
Els cogombres també són altament sensibles a l’etilè, una hormona de les plantes natural que és responsable d’iniciar el procés de maduració en diverses fruites i vegetals, així que una altra recomanació és emmagatzemar els cogombres lluny dels plàtans, melons i tomaquets pel etilè natural que generen.

Com es cuina:

Hi ha poques receptes amb cogombres cuits perquè és un aliment que tradicionalment es menja cru. En tot cas, les seves propietats energètiques (refredar, laxar) es mantenen després d’una cocció molt lleugera.

Gaspatxo digestiu:

Per a 4 persones

  • 6 tomàquets
  • 2 pebrots verds
  • 1 pebrot vermell
  • 1 cogombre
  • 1 ceba,
  • 1 gra d’all (opcional)
  • Vinagre d’arròs
  • 2 llesques de pa integral sense crosta

La principal variació d’aquest gaspatxo és que tots els ingredients tret del pa es couen al vapor cinc minuts. Amb això, en millorem la seva digestibilitat i evitem que torni.

Després de la cocció, tritureu amb la batedora juntament amb el pa i el vinagre d’arròs i poseu a refredar.

Degut a la gran quantitat de solanàcees que conté  (tomàquet, pebrot verd i vermell) és millor no abusar-ne i les persones amb problemes articulars, com l’artritis potser fora bo que se n’abstinguessin.

El gaspatxo és ideal per refredar el cos els dies de molta calor.

Origen textos:
https://etselquemenges.cat/rebost/el-cogombre
https://alimentossaludables.mercola.com/pepino.html?utm_source=espanl&utm_medium=email&utm_content=alimentos&utm_campaign=20180702&et_cid=DM219094&et_rid=352493767

Textos en PDF:
PROPIEDADES DEL PEPINO
PROPIETATS DEL COGOMBRE

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s