BENEFICIS DEL SILICI PER AL CERVELL, OSSOS, CARTÍLAGS I PER A LA SALUT CARDIOVASCULAR

BENEFICIS DEL SILICI PER AL CERVELL, OSSOS, CARTÍLAGS I PER A LA SALUT CARDIOVASCULAR

 

ESTUDI PUBLICAT A
“NUTRITION TODAY”
Realitzat per els investigadors FORREST NIELSEN y CAROL SEABORN

Forrest H. Nielsen: Doctor en bioquímica per la Universitat de Wisconsin. Pertany des de 1970 al Centre d’Investigació de la Nutrició del Departament d’Agricultura del govern d’Estats Units com a científic investigador. Ha estat director d’aquest centre des de 1985. S’ha dedicat els darrers anys a analitzar el paper nutricional de diversos oligoelements en l’organisme humà.

RESUM: El silici, un element beneficiós per a ossos, cervell i vasos sanguinis? Nutrition Today, agost de 1993 per Carol D. Seaborn i Forrest H. Nielsen.

Des de fa anys hem fet investigacions que indiquen que el silici és essencial per formar o mantenir ossos sans i normals, cervell i vasos sanguinis sans i la seva absència pot ser un motiu desencadenant d’algunes malalties relacionades amb aquests teixits.

Aquest element mereix més atenció per part de la comunitat clínica i científica. Molts estudis confirmen el paper important del silici en prevenir malalties cròniques lligades a l’edat. Sorprenentment aquests informes han estat ignorats o considerats de menor importància pels professionals clínics. Durant 20 anys la batalla a tornar la importància que es mereix al silici ha estat liderada per la Dra. Edith Carlisle. Recentment vaig decidir unir-me a la lluita.

Des de fa molt de temps s’ha cregut que el silici era susceptible de mantenir la salut en els humans. Luis Pasteur va predir que el silici es convertiria en un element químic amb propietats terapèutiques per a molts problemes relacionats amb la salut. Des de fa temps s’han registrat molts èxits terapèutics en nombroses patologies, inclosa l’aterosclerosi, hipertensió, dermatitis, etc. amb derivats orgànics del silici.

El silici té propietats que fan d’ell un possible element estructural o d’enllaç en els organismes vius.

  1. El silici influeix en la formació de l’os i dels cartílags.
  2. Influeix en la salut cardiovascular.
  3. Influeix en la salut de cervell.

 

IMPORTÀNCIA PER ALS OSSOS I ELS CARTÍLAGS

Imprescindible per a la formació de col·lagen. Activa la prolilhidroxilasa.

Imprescindible per a la calcificació.

Necessari per a la formació de l’os.

Necessari per a la formació dels cartílags.

 

Present en els glicosaminoglicans, el 1972 es va informar que el silici és essencial per a la formació de l’os. Processos analítics han demostrat que el silici es combina amb els glicosaminoglicans de diferents tipus de teixit connectiu i que està implicat juntament amb el fòsfor en la fase orgànica de la calcificació. El silici juga un paper en l’associació entre les macromolècules fosfoproteïnes-muco polisacàrids i el col·lagen, i juga un paper important en l’inici de la calcificació i la regulació del creixement o acumulació de cristalls de calci.

En els últims anys s’han descobert un gran nombre de macromolècules de la matriu extracel·lular que contenen glicosaminoglicans i sacàrids. Algunes d’aquestes macromolècules proporcionen una unió entre les cèl·lules i la matriu extracel·lular que possibilita a les cèl·lules supervisar la composició i propietats de la matriu i respondre als seus possibles alteracions canviant la seva activitat sintètica. El silici és necessari per a aquest intercanvi d’informació i d’aquesta manera afecta la composició del cartílag i a la calcificació.

En teixit ossi in vitro es requereix silici per a una activitat màxima de l’enzim prolilhidroxilasa. (La prolilhidroxilasa és un enzim intracel·lular requerida per a la síntesi i formació dels 20 tipus de col·lagen coneguts. Treballa dins de la cèl·lula modificant les cadenes polipeptídiques per permetre formar estructures de triple hèlix. La prolilhidroxilasa forma la hidroxiprolina i permet conformar la triple hèlix del col·lagen i la seva manca indica formació de fibrosi).

Recentment hem trobat evidències que el silici afecta mediadors locals o circulants del metabolisme ossi. Aquests mediadors extrets dels ossos estimulen la proliferació de cèl·lules òssies, síntesi del col·lagen i formació òssia.

Basant-nos en evidència substancial acumulada fins a la data, no hi ha dubte que la manca de silici afecta la salut òssia.

Ja que el silici afecta la composició del cartílag, incloent el cartílag articular, una insuficient absorció de silici pot portar a problemes articulars com l’osteoartritis.

 

IMPORTÀNCIA EN EL SISTEMA CARDIOVASCULAR

  1. Protecció de la paret arterial
  2. Prevenció arteriosclerosi i malalties cardiovasculars
  3. Acció hipotensora

 

El 1974 Carlisle va constatar que una aportació insuficient d’aquest element pot contribuir a causar aterosclerosi i hipertensió, a més de problemes ossis i al procés d’envelliment ja que els vasos sanguinis contenen glicosaminoglicans i col·lagen, que es veuen afectats per una insuficient ingesta de silici. No és sorprenent que el silici hagi estat relacionat amb el manteniment d’uns vasos sanguinis sans i en la prevenció de l’arteriosclerosi, aspecte aquest ja descrit en data tan primerenca com 1911, confirmat des de 1965.

Investigadors francesos han informat que el contingut de silici en una aorta normal decreix amb l’edat i que la concentració de silici a la paret arterial decreix amb el desenvolupament de l’aterosclerosi. Aquests canvis tenen lloc a la part mucopolisacárida i en l’elastina.

A Finlàndia s’ha demostrat l’important d’una aportació de silici en evitar l’aparició de malalties cardiovasculars després de l’estudi de la població i el tipus d’aigua que bevien (rica o no en silici). En hipertensió crònica s’han vist taxes baixes de silici i menor taxa de fibres de col·lagen en els vasos sanguinis.

L’efecte benèfic del silici en prevenció del ateroma es produeix a l’assegurar la integritat de les fibres elàstiques i així la impermeabilitat de la paret arterial a la infiltració lipídica i al dipòsit de calci.

 IMPORTÀNCIA PER EL CERVELL

D’altra banda el silici es necessita per prevenir canvis perjudicials en el cervell, especialment en condicions de baixa aportació de calci, alta aportació d’alumini i / o inadequat funcionament de la tiroide. D’aquesta manera la ingesta de silici pot ser d’importància en alguns processos d’envelliment i de malaltia que afecten el cervell.

Absorció:

La forma del silici alimentari determina la seva idònia absorció i biodisponibilitat. En un estudi, els humans absorbien només l’1% d’una dosi d’un silicat mentre que d’un compost de metilsilanotriol el 70% era absorbit.

Incideix en el fet que tot i que és fonamental per a l’ésser humà, el problema és la seva absorció i biodisponibilitat: l’envelliment i un nivell baix d’estrògens disminueixen la seva absorció.

El refinat dels aliments disminueix el seu contingut en silici. La major part del silici present en aliments no s’assimila i que les fonts de silici són grans sense refinar amb alt contingut en fibres, cereals i tubercles.

ALOHA NATUR BOTIGA

CONCLUSIÓ

El contingut del silici en dietes humanes pot fàcilment ser més baix del que és recomanable (aliments de productes refinats i d’origen animal). Els problemes en animals a causa de la privació del silici empitjoren en certes condicions de manca de calci, excés d’alumini o nivell baix d’estrògens. Com aquests factors d’empitjorament són trobats amb molta freqüència en els éssers humans (com calci dietètic baix, alumini dietètic alt i l’estat sota d’estrògens, menopausa), llavors no sorprèn trobar condicions patològiques causades per la privació del silici. Així, el silici s’ha de considerar un element químic important per als éssers humans.

Article extret de: SILICIUM
Article en PDF CATALÀ: BENEFICIS DEL SILICI PER EL CERVELL
Article PDF CASTELLÀ: BENEFICIOS DEL SILICIO PARA EL CEREBRO

 

Una resposta a “BENEFICIS DEL SILICI PER AL CERVELL, OSSOS, CARTÍLAGS I PER A LA SALUT CARDIOVASCULAR

  1. Retroenllaç: TERRA DE DIATOMEES “un suplement amb innombrables beneficis” – xerradesvoramar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s