Les herbes del Biter Suec “Una farmaciola a casa”

Les herbes del Biter Suec o Amargant Suec

Una farmaciola a casa

Presentació

Portem molts anys treballant en Medicina Natural i hi ha molt pocs productes que pugem assegurar que són una autèntica panacea, malgrat això el Biter Suec n’és un sense cap mena de dubtes.

Hem utilitzat aquest producte en molts àmbits i per a molts trastorns i malalties diferents i en tots funciona d’una forma espectacular. Tant en ingestió com per a ús extern dona sempre molt bons resultats.

Només a tall d’exemple i per enumerar algunes de les seves principals utilitats n’exposarem alguns:

Ús intern: efectes positius sobre el sistema digestiu; estimula la funció del fetge; elimina toxines, purifica, desinfecta i estimula la circulació sanguínia; tonifica i regenera cèl·lules.

Ús extern: alleuja les inflamacions de tot tipus; es pot aplicar a taques; pels seus efectes cicatritzants i desinfectants es pot aplicar en ferides , contusions, èczemes i cicatrius.

         TOT EN UN SOL ELIXIR “EL BITER SUEC”

Les plantes amb les quals es fa aquest elixir contenen molts actius amargants que li donen el seu gust característic. Seria interessant aquí parlar de les propietat dels principis dels productes amargants que proporcionen alguns aliments i plantes com la carxofa, els espàrrecs, les flors de la dent de lleó, la cúrcuma, el safrà, càmfora (alcanfor), la ruca (rúcula)… Aquests principis amargants estimulen la producció de gastrina, aquesta  hormona afavoreix la creació de bilis i l’increment dels sucs pancreàtics i estomacals; així s’activa la digestió i s’incrementen els moviments peristàltics dels intestins, cosa que permet digerir més ràpidament els aliments.
Els principis amargants són importants pel bon funcionament del fetge, perquè estimulen l’òrgan provocant un augment de la producció de bilis (propietats colerètiques) i en la eliminació (propietats colagogues).
Així s’ha vist que aquestes substàncies ajuden a mantenir el pes, afavoreixen l’absorció del ferro i de les vitamines, especialment la B12, vigoritzen l’organisme i l’alcalinitzen (per això també són útils en casos de càncer). En canvi estan contraindicats en persones amb aciddesa, gastritis o úlceres digestives.

 Història

Es creu que la formula original prové de l’antic Egipte i Babilònia, però s’atribueix al metge, alquimista i astròleg Paracelso (Theophrastus Bombast von Hohenheim), nascut el 1493 a Suïssa.
Després de circular per tot Europa al llarg de l’Edat Mitjana, en el segle XVIII, el metge suec Jonathan Samst actualitza la fórmula que avui coneixem com a Amargant Suec (Bitter Suec, Herbes sueques).

                          Paracelso

Però el seu impuls definitiu i popularització es deu a Maria Treben, una herborista austríaca que a principis del segle XX redescobrí aquest producte que estava en desús a causa de la incipient farmacopea.
Se’l coneix com a Biter (Bitter) Suec, Amargant Suec, Elixir (del) Suec, Herbes Sueques, entre d’altres.

Què és
         Maria Treben

És una barreja bàsica d’onze plantes (en la serva formulació original) que inclouen Aloe (es pot substituir per donzell (ajenjo), mirra, safrà, fulles de sen, càmfora, arrels de ruibarbre, manà, triaca veneciana, arrels de Carlina i Cedoaria.
És un macerat amb base alcohòlica d’uns 40º. La seva conservació pot ser molt perllongada i no perd les propietats si es guarda en ampolles ben tapades i en un lloc fresc allunyat de la llum directa.

 

 

 

La fórmula que utilitza actualment la marca de la Maria Treben és:

 • Aloe (Aloe succotrina)/Donzell en pols (Artemisa absinthium)
 • Càmfora natural (Cinnamomum camphora)
 • Safrà (Crocus sativus)
 • Fulles de sen (Cassia acutifolia delile)
 • Manà (Fraxinus ornus)
 • Mirra (Commiphora myrrha)
 • Arrel de ruibarbre (Rheum rhabarbarum)
 • Arrel de cedoaria (Curcuma zedoaria rosc)
 • Arrel d’angèlica (Angelica archangelica)
 • Arrel de carlina vulgar (Carlina vulgaris)
 • Teriaca veneciana
 • Alcohol 32º

La fórmula que utilitzem a AlohaNatur (original de la Marta Roqueta) està basada en l’anterior però amb algunes variacions:

El Manà és una resina provinent dels freixes i nosaltres la substituïm per les fulles del freixe doncs no porta productes intoxicants.
La Teriaca Veneciana és un preparat compost per molts ingredients tant d’origen vegetal com animal que el col·legi de farmacèutics va deixar de recomanar i preparar. Nosaltres, per principis, no utilitzem cap producte que porti parts d’animal (en aquest cas pell de serp).
La Càmfora que es ven a les farmàcies és totalment sintètica i és un producte perillós. A Alemanya està prohibit.
En lloc d’utilitzar alcohol nosaltres utilitzem ginebra rebaixada amb aigua destil·lada al 50% per dos motius: el ginebró, la planta de la que s’extreu, aporta les seves propietats i segon, així es rebaixa la graduació alcohòlica amb el que evitem irritacions de la pell i ens permet utilitzar-lo per les genives, els ulls i les orelles, a més d’ampliar el ventall de persones que ho poden fer servir i la utilització en animals.

Segons l’experiència de més de 25 anys utilitzant la nostra fórmula, creiem que hem millorat l’original i ampliat el ventall de possibilitats curatives a més de la seguretat tant en la ingestió com en l’ús tòpic.

Aquesta fórmula està composta dels següents ingredients:

 • Mirra (Commiphora myrrha)
 • Arrel d’angèlica (Angelica archangelica)
 • Arrel de ruibarbre (Rheum rhabarbarum)
 • Donzell en pols (Artemisa absinthium)
 • Aloe (Aloe succotrina)
 • Freixa (Fraxinus excelsior)
 • Arrel de cedoaria (Curcuma zedoaria rosc)
 • Arrel de carlina vulgar (Carlina vulgaris)
 • Fulles de sen (Cassia acutifolia delile)
 • Aigua destil·lada
 • Ginebra al 50%

PROPIETATS

El llistat de propietats del Biter Suec és molt llarg, no només perquè surti als receptaris de plantes curatives com al llibre de la Maria Treben i d’altres, sinó perquè la gent amb la seva experiència va afegint utilitats comprovades en persona. Al final de l’article explicarem casos pràctics d’utilització que hem anat trobant nosaltres mateixos i amb les experiències dels nostres pacients i col·laboradors.

Però de moment no ens resistim als llistats. El primer que us presentem es un resum entre les nostres apreciacions i les trobades per internet:

 • És essencial per a la salut i benestar general. Curaria paràlisi, vertígens i marejos. Reforça la memòria. És realment un tònic general i regenera cèl·lules. Complement del tractament de la malenconia i la depressió.
 • És bo per a tot el sistema digestiu: estómac, intestins, pàncrees, fetge.
 • Desinfecta i calma el tracte intestinal.
 • Alleuja la flatulència, distensió abdominal, gasos, còlics i nàusees.
 • Laxant suau.
 • Després dels àpats estimula la digestió, prepara l’estómac abans de menjar i neutralitza els danys i perjudicis de l’alcohol, la indigestió, la inflor i l’aerofàgia.
 • Per restaurar l’equilibri natural d’àcid a l’estómac.
 • Estimula la funció del fetge.
 • Purifica, desinfecta i estimula la circulació sanguínia. Actua contra dolors reumàtics i la gota.
 • Elimina toxines, actua contra picades i mossegades fins i tot les verinoses.
 • Millora i fins i tot recupera l’audició.
 • Ajuda contra la vista tèrbola. Combat els núvols i les cataractes.
 • Quan s’usa externament, alleuja les inflamacions de tota mena. Es pot aplicar a taques, ferides, contusions, cremades i cicatrius. En general actua sobre problemes de la pell, fístules, morenes i molts altres malestars.
 • També tindria qualitats anticanceroses.

El Dr. Claus Samst i el Dr. Urban Hjärne de la Universitat d’Estocolm que, com hem dit abans, redescobreixen i actualitzen la formula del elixir original del Paracelso i el bategen amb el nom d’Amargants Suecs (Swedish Bitters), fan la compilació del manuscrit en què s’especifiquen afectacions en els que el Biter Suec pot ser d’utilitat. Aquests 46 casos són:

 1. Aspirant-les repetides vegades pel nas, untant amb elles el clatell i aplicant compreses al cap, calmen els dolors i el mareig, enforteixen la memòria i el cervell.
 2. Ajuden contra la vista tèrbola, treuen la vermelló i tots els dolors, encara que els ulls estiguin inflamats i la vista enterbolida i entelada. Combaten els núvols i les cataractes mullant amb elles a temps els angles dels ulls o aplicant compreses sobre els ulls tancats.
 3. Pústules i tota classe d’erupcions, crostes al nas o en altres parts del cos, es curen untant-les bé i sovint amb les gotes.
 4. Contra el mal de queixal es dissol una cullerada d’aquestes gotes en una mica d’aigua i es deixa actuar una estona a la boca o s’aplica una gasa amarada sobre la dent adolorida. El dolor es calma i la infecció es cura.
 5. Les butllofes i les altres afeccions de la llengua es curen en poc temps untant-les amb les gotes.
 6. Quan la gola estigui irritada o nafrada de tal manera que gairebé no es pugui empassar la beguda o el menjar, es prenen al matí, al migdia i a la nit, unes gotes i es deixen passar lentament per la gola; així es calma la irritació i es cura la gola.
 7. Contra la rampa de l’estómac es pren una cullerada.
 8. En casos de còlics es prenen lentament tres cullerades, una després de l’altra i aviat es calmaran els dolors.
 9. Dissolen les flatulències i refresquen el fetge; treuen les malalties de l’estómac i del ventre i ajuda contra el restrenyiment.
                                   Gran eficàcia en dolències de l’aparell digestiu
 1. Són un remei excel·lent per a l’estómac, quan digereix malament i refusa els aliments.
 2. Així mateix calmen els dolors biliars. Prenent cada dia una cullerada al matí i una altra a la nit i aplicant durant la nit compreses amarades amb les gotes, desapareixen en poc temps tots els dolors.
 3. Contra la hidropesia (retenció de líquids) es pren durant sis setmanes, cada dia, al matí i a la nit una cullerada de les gotes amb vi blanc.
 4. Els dolors i el brunzit d’oïdes es combaten ficant a les orelles 1 tapet de cotó mullat amb les gotes. Això és molt eficaç i fa recobrar l’oïda.
 5. Si una dona té dolors de matriu se li dóna durant tres dies cada matí en dejú, una cullerada de les gotes amb vi negre. Mitja hora després d’haver-les pres ha de fer una passejada i després pot esmorzar, però sense prendre llet. (Les Herbes Sueques mai s’han de prendre després de la llet).
 6. Prenent en els últims 15 dies de la gravidesa una cullerada d’Herbes Sueques al matí i una altra a la nit, es facilita el part. Per lliurar-se sense dificultats de les secundines, se li dóna a la partera cada dues hores una culleradeta de les gotes.
 7. Si després del part, a la pujada de la llet, es presenten inflamacions al pit, s’apliquen compreses xopes.
 8. Sanen les veroles en els nens, donant-los segons l’edat, més o menys quantitat de les gotes diluïdes en una mica d’aigua. Quan les veroles comencin a assecar-se, es mullen repetides vegades amb les gotes perquè no quedin forats.
 9. Eliminen en nens i adults els cucs, fins i tot la solitària, però cal adaptar la dosi a l’edat dels nens. A més s’aplica un drap amarat amb les gotes sobre el melic, procurant que es mantingui sempre humit.
                       Desparasitació

 

 1. La icterícia es cura prenent tres vegades al dia una cullerada d’aquestes gotes i aplicant compreses amarades sobre el fetge inflamat.
 2. Curen les morenes i sanen els ronyons, expulsen de l’organisme els humors hipocondríacs, sense necessitat d’una altra cura, treuen la malenconia i les depressions, obren la gana i estimulen la digestió.
 3. Curen també les morenes internes, mullant des del principi repetides vegades amb les gotes i prenent aquestes abans de dormir per via interna per estovar. Es deixa actuar un cotó amarat per fomentar la circulació de la sang i treuen la coïssor.
 4. Quan algú es desmai se li obre la boca i se li dóna a beure una cullerada; el malalt tornarà aviat en si.
 5. Els mals de les rampes es calmen amb el temps, prenent aquestes gotes per via interna.
 6. Els malalts de tisi pulmonar han de prendre-les cada dia en dejú i continuar la cura durant sis setmanes.
 7. Si en una dona no es presenten les regles o les té massa abundants ha de prendre les gotes durant tres dies seguits i repetir aquest tractament vint vegades. Així equilibrarà la seva menstruació.
 8. Aquest remei també ajuda contra el flux blanc.
 9. Qui tingui epilèpsia ha de prendre-les a l’instant i ha de seguir el tractament exclusivament amb aquestes gotes ja que, restableixen els nervis i tot l’organisme i curen tots els mals.
 10. Curen les paràlisis, els vertígens i els marejos.
 11. Curen així mateix la varicel·la i l’erisipela.
 12. Qui tingui molta febre o calfreds i estigui debilitat, que prengui una cullerada. El malalt, sempre que no hi hagi carregat el seu cos amb altres medicaments, es recuperarà i el pols es normalitzarà encara que la febre hagi estat molt alta.
 13. Les gotes curen també el càncer, les veroles antigues, les berrugues i les mans esquerdades. Les úlceres antigues i purulentes amb excrescències carnoses es renten bé amb vi blanc i es cobreixen amb un drap amarat en Herbes Sueques. Aquestes treuen les inflors i els dolors així com les excrescències carnoses i la ferida comença a cicatritzar.
 14. Curen sense cap risc tota mena de ferides, ja siguin tancades o obertes, mullant repetides vegades amb les gotes. Es pren un llenç, es xopa de gotes i es cobreix amb ell les ferides. Els dolors es calmen aviat i no poden produir ni infeccions ni gangrena. Curen també ferides antigues causades per arma de foc. Les ferides profundes es reguen, sense necessitat de rentar-les abans, amb les gotes d’Herbes Sueques. Després es continua tractant-les amb compreses xopes i aviat es veurà el bon efecte curatiu de les gotes.
               Cicatritza, desinfecta, desinflama i regenera els teixits danyats

 

 1. Fan desaparèixer tota mena de cicatrius, estigmes i talls encara que siguin molt antics, mullant almenys 40 vegades amb elles. Totes les ferides que es curen amb les Herbes Sueques no deixen cicatrius.
 2. Curen radicalment les fístules, encara que es tinguin per incurables; no importa si són antigues o no. Amarar una gasa amb les herbes i posar aquesta gasa directament sobre la fístula.
 3. Curen totes les cremades i escaldades mullant contínuament amb elles. No es produiran butllofes i es calmarà el dolor. Curen butllofes purulentes.
 4. Ajuden a guarir blaus i bonys causats per cops i caigudes.
 5. Als que mengen amb desgana, els torna la gana.
 6. Tornen els colors de cara als anèmics si cada matí prenen les gotes durant un període prolongat. Netegen la sang, fomenten la seva producció i la seva circulació.
 7. Calmen els dolors reumàtics en els membres, prenent-al matí i a la nit i aplicant draps xops en les parts adolorides.
 8. Curen els penellons a les mans i els peus, encara que s’hagin rebentat. Cal aplicar contínuament compreses xopes, sobretot durant la nit.
 9. Els calls (ulls de poll) es cobreixen amb un tapet amarat procurant que es mantingui sempre humit. Als tres dies es deixen anar sols o es treuen fàcilment sense cap dolor.
 10. Curen així mateix mossegades de gossos o altres animals rabiosos, bevent les gotes, ja que destrueixen tots els verins.
 11. En casos de pesta o altres malalties contagioses convé prendre-diverses vegades al dia, ja que curen tumors pestilencials i bubons, encara que estiguin ja ficats a la gola.
 12. Qui no pugui dormir a la nit, que les prengui abans d’anar a dormir. Contra el desvetllament nerviós s’aplica una compresa mullada sobre el cor.
 13. Amb dues cullerades d’Herbes Sueques se li treu la borratxera al borratxo.
 14. ​​Qui prengui cada dia al matí i a la nit Herbes Sueques no necessita altra medicina ja que aquestes enforteixen tot l’organisme, refresquen els nervis i la sang, treuen la tremolor de les mans i els peus, és a dir que eliminen totes les malalties. El cos es conserva elàstic i la cara juvenil i bella.

L’enllaç següent es refereix a un estudi efectuat a la Universitat de Granada, dirigit per el Dr. Alejandro Ceballos Salobreña, en que es conclou el poder antiinflamatori del Biter Suec a més de propietats antibiòtiques i analgèsic: DIALNET

 

UTILITZACIÓ

Tal com s’ha explicat la utilització del Biter Suec pot ser per ingestió (ús intern) o per aplicació cutània (ús extern). És important saber com fer l’aplicació convenient a cada problema concret. Us en farem aquí un resum.

Ús intern

La ingesta del Biter Suec és important per a molts tractaments de malestars, especialment per a tots els relacionats amb el sistema digestiu. Es recomana prendre 1 culleradeta de postres després dels àpats. El preparat que és molt amarg, s’aconsella diluir en aigua tèbia i prendre-ho a petits glops.

Per a la dosificació correcta en els adults, prendre com a mesura una culleradeta o 25 gotes tres vegades al dia, preferiblement després dels àpats i en els nens, depenent de l’edat, es poden donar de dos a quatre gotes per any d’edat.
Quan s’ha menjat molt o la menjada ha estat pesada, es poden prendre d’una a dues cullerades d’elixir després de dinar.
Per a tractaments que tinguin efectes més generals es recomana el consum, de preferència al matí en dejú, uns 15 minuts abans de l’esmorzar, d’una dilució d’una cullerada de l’elixir en una tassa d’aigua. Per malestars crònics es recomana prendre tres vegades al dia, abans de cada àpat.

Ús extern

L’Amargant Suec també es pot aplicar externament, produeix molt bons resultats. Per a l’aplicació externa, l’elixir sempre s’ha d’usar sense diluir.

Un procediment d’ús important és el de les compreses. Per aplicar-les s’utilitza un tros de cotó, tela o gasa. Es mulla amb l’elixir i s’aplica a la part afectada (es pot prèviament untar la zona amb crema de calèndula o altres)*. Es recomana posar a sobre un plàstic per mantenir la calor i no tacar la roba. S’aconsella a més cobrir tot amb un llenç o una bena. Es deixa actuar de dues a quatre hores, es pot deixar tota la nit. Després de retirada la compresa, es recomana aplicar una mica de talc o crema sobre la pell.

 • A causa de que les herbes es barregen amb alcohol, aquest actua netejant ferides com un antisèptic natural, mantenint l’àrea afectada seca i lliure d’humitat. També es pot fer servir per a les picades d’insectes, taques o cicatrius de la pell i per calmar les cremades. Les ferides petites i infectades que produeixen dolor i les que cicatritzen amb dificultat es curen millor amb una compresa d’Amargant Suec.

 • Poden tractar-se inflamacions localitzades. o per al mal de cap, de coll, o d’oïdes col·locant una compresa sobre la zona afectada. Es pot utilitzar un tros de cotó de la mida de la part de la pell que es necessiti. El cotó s’ha de mullar amb l’elixir, sense que arribi a gotejar. La compresa freda i humida es pot cobrir amb un plàstic i es subjecta amb un embenat durant tota la nit, perquè sigui més efectiva. En les orelles es pot introduir un cotó humitejat o les gotes directament amb un goteró; recordar que serveix de tractament per a la sordesa. Per millorar la visió, humitejar els angles dels ulls o aplicar compreses sobre les parpelles tancades. Per combatre la fatiga n’hi hauria prou amb aplicar unes gotes d’amargant suec diluïdes en aigua sobre el front, les parpelles tancats i darrere de les orelles; es notaria immediatament una recuperació de forces i desapareixeria l’esgotament. Calmaria els mals de cap aspirant l’elixir repetides vegades i untant la coroneta i aplicant compreses al cap. Per enfortir la memòria es recomana fregar repetides vegades el clatell amb un cotó amarat d’elixir. Recomano especialment revisar les experiències que presenta Maria TREBEN en les seves publicacions.
 • Si s’aplica durant algun temps, l’alcohol que conté pot ressecar la pell, per la qual cosa s’ha de protegir aplicant una crema de calèndula o crema hidratant sobre la part que es va a tractar*.

Les informacions bibliogràfiques assenyalen que l’elixir es conserva molt bé i, pel que sembla, no perd eficàcia amb el temps, fins i tot la podria augmentar.

* En els Biter Suecs d’altres marques (Maria Treben per exemple), la formula és més agressiva amb la pell per la Teriaca veneciana i la alta graduació alcohòlica, així aquesta protecció es fa necessària. En la formula de Biter Suec de Alohanatur això no cal fer-ho i simplement es opcional per a persones molt sensibles.

 

Els efectes secundaris d’Amargant Suec

Els efectes secundaris generals que s’han presentat fins al moment en algunes persones són de caràcter lleu com erupcions, rampes o indigestió. L’única contraindicació per a l’ús intern del Amarg Suec és la diarrea. En aquest cas, cal deixar de prendre-ho immediatament, ja que aquest estat pot agreujar-se. Les persones que tendeixen a tenir diarrea també haurien de tenir molt de compte amb la dosificació: una culleradeta al dia és el més apropiat ..

Les persones amb problemes, afeblides i especialment les que presenten trastorns càrdio-circulatoris han de consultar la seva utilització amb el metge.
Evitar en persones amb còlon irritable, amb oclusió intestinal o presencia de càlculs biliars.

També s’hauria d’evitar si pateix atacs d’epilèpsia o lesions cerebrals.
S’hauria de ser prudent i consultar amb el metge en casos de diabetis.
No se li coneixen altres contraindicacions específiques apart de la hipersensibilitat a algun dels seus components, però és important tenir en compte que el preparat conté alcohol.
Si es te cap dubte el millor es consultar el metge naturista abans d’usar-lo.

 LES NOSTRES EXPERIÈNCIES
 1. Pedra al ronyó
  Noia d’uns trenta anys amb pedra al ronyó: ens avisa despès d’una nit amb dolors molt intensos i després d’haver anat a urgències on li administraren Nolotil i li feren ecografies.
  El resultat, ronyó inflamat i potser desplaçat, es veu que la pedra estava baixant.
  Es presenta amb vòmits i dolor al més mínim moviment. Se li aplica cataplasma de Biter a la zona del ronyó, un sac de granes calent i un mica de reflexologia molt suau. Esperem que li passin els espasmes que no la deixen empassar sense vomitar i li administrem una cullerada de Biter Suec. Li recomanem una culleradeta de cafè de biter tres cops al dia després dels àpats.
  L’endemà ens truquen que ha passat molt bona nit i no ha necessitat cap calmant.
  Dos dies després tornen i li fem un massatge complet. El dolor que li queda és residual i ja menja amb certa normalitat. Esperem que tregui la pedra a l’orinar però no surt, sembla que s’ha desfet.
 2. Hemorràgia en operació de maluc.
  Pacient de 85 anys amb tractament de Sintrom. Desprès d’una operació de maluc va quedar un dels punt de sutura que no cicatritzava i tenia una hemorràgia.
  Després de molts intents dels metges d’aturar l’hemorràgia, no hi va haver manera d’aconseguir-ho, portava ja unes 7 transfusions de sang i una debilitat molt gran que la tenia semi inconscient.
  Després suplicar al metge que em deixés fer un intent amb un líquid que jo feia d’herbes i amb total confidencialitat i assumint tota responsabilitat sobre, van donar permís a la fill per intentar-ho i em van concedir 10 minuts.
  En aquest curt temps li va aplicar un cotó amarat de Biter suec, a partir d’aquest moment mai més va sagnar. Allò l’hi va salvar la vida
 1. Hemorràgia en cirurgia dental.

  Pacient de 80 anys que va haver de sotmetre’s a una operació odontològica en la qual calia treure 3 peces alhora, sota tractament de Sintrom, el que ja feia tema pel sagnat postoperatori.
  Aquella nit la filla es va quedar a dormir amb ella i per previsió va portar una ampolla de litre de Biter Suec, pressentint el pitjor. A mitjanit la pacient es va despertar amb el coixí xop de sang que no es podia aturar amb res. La filla li va aplicar cotons xops de Biter Suec i l’hemorràgia es va aturar en 10 minuts.

 2. Còlic nefrític
  Noia d’uns 25 anys amb dolors terribles de pedra al ronyó.
  Van a urgències, ecografia i diagnòstic pedra ronyó amb ronyó inflamant i potser desplaçat … li donen Nolotil i va cap a casa amb molt de dolor que se li calma una mica al cap d’unes 3 hores, però segueix amb un dolor molt intens, que ella puntua d’ una intensitat de 8 en una escala de 10.  Pateix vòmits i molt dolor al mínim moviment.
  Se l’hi aplica Biter Suec amb trossos de tela de coto a la zona del ronyó,  amb un sac de llavors calents sobre per obrir els porus. Se l’hi fa una sessió de reflexologia suau i massatge als peus. Finalment pot dormir unes hores.
  Al matí següent ja no tenia vòmits i podia menjar. Se l’hi va administrar per via oral dues cullerades soperes de Biter Suec, i també es va seguir el tractament de mullar amb compreses mullades amb biter la zona lumbar sense deixar que s’assequessin i aplicant calor.
  El dolor es va calmar i no va sortir cap pedra amb l’orina. Com que ja no ha tornat ha tenir cap problema, sembla que la pedra s’hauria dissolt.

També volem recomanar la lectura del apartat sobre el biter suec de la Maria Treben (La botica del Señor). Ella explica diverses experiències molt interessants.

EXEMPLE D’USOS COMPROVATS

 • Otitis-Malt d’orella: Fer un tap de cotó ben amarat de biter suec i posar-lo dins l’orella, deixar-lo una bona estona. Us oblidareu del dolor i del cotó. Es pot posar unes gotetes directament a l’orella amb un comptagotes, també és molt efectiu.
 • Ulls: Per a ulls cansats o irritats o lleganyosos, amarar un cotó amb biter suec i posar-lo una bona estona sobre la parpella tancada. Repetir diverses vegades si fa falta.
 • Boca: Per llagues o irritació o malt de queixal, posar una cullerada sopera de biter al got i barrejar-ho amb dos dits d’aigua calenta. Glopejar una bona estona. Despès es pot empassar.
  Si es té molt mal de queixal es pot posar un drap amarat de biter directament i aguantar-lo una bona estona. Per manteniment de la boca es posa unes gotes de biter al raspall de dents cada vegada que s’utilitza.
 • Ungles fongs: Pels fongs de les ungles es prepara una ampolleta petita (150 o 200 ml) s’hi posa tres parts de biter suec i una part de DMSO. Es pot untar un cotó o gassa amb aquesta barreja i aplicar-la sobre tota l’ungla. També es pot tirar directament. Repetir durant mínim un mes, matí i nit.
 • Ferides obertes: Si us feu un tall, una esgarrapada o una ferida profunda feu un cataplasma amb una gassa o drap de cotó molt net, amareu-ho de biter suec i deixar-ho una bona estona. Notareu que no trigarà a desinflamar-se i cicatritzar. Alhora que es desinfecta.
 • Malt de panxa d’un bebè. Col·loqueu un cotó amarat de biter al seu melic, poseu-hi una gasa i aguanteu-ho amb esparadrap. Deixar-ho tota la nit.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s