Complements alimentaris amb notables propietats antioxidants – 1ª part

Complements alimentaris amb notables propietats antioxidants – 1ª part

Introducció

Actualment vivim en uns temps on el consum de complements alimentaris és essencial, més quan parlem d’antioxidants perquè ells combaten els radicals lliures generats per productes nocius de l’ambient, les drogues, l’alcohol, l’excés d’aliments processats i que contenen productes químics com: conservants, additius, colorants, hormones i residus de plaguicides. Alguns d’aquests productes químics solen ser tòxics, fins i tot fins cancerígens.

Els antioxidants protegeixen a l’organisme de l’oxidació causada pels radicals lliures presents en les fonts anteriorment esmentades. Són compostos que tenen un paper important en la prevenció de l’envelliment cel·lular i de malalties cròniques com: cardiopaties, malalties cerebrovasculars, càncer, malaltia d’Alzheimer, artritis reumatoide entre diverses malalties autoimmunes, cataractes, diabetis i altres. Per tant; aquests compostos afavoreixen la longevitat en les nostres vides perquè ajuden a frenar l’aparició i l’avanç de malalties com les abans esmentades.

En aquest article abundarem sobre tres Complements alimentaris que han demostrat una notable capacitat antioxidant. Aquests són: 1) Canyella, 2) Nabius o Mirtils i 3) Noni.

 • Canyella (Cinnamomum zeylanicum o canyeller)

La Canyella va ser una de les primeres espècies que van arribar al Mediterrani. Des de l’antiguitat, a Àsia i Orient pròxim la mateixa havia estat usada per donar sabor a plats de carn i aquí a Europa, més tard també va començar a emprar-se de forma similar. Segons la tradició bíblica, a la Xina ja s’usava en l’any 2500 a.C. i els àrabs la prenen des de fa segles per aromatitzar les carns a causa del seu alt contingut en fenol, un oli essencial que retarda el procés de putrefacció.

Actualment, aquesta espècia s’utilitza principalment en confiteria i per endolcir postres, dolços i begudes, moltes vegades sense la necessitat d’afegir sucres. És un fort potenciador de sabor en el cas de begudes calentes com: cafè, te o xocolata. Avui dia és habitual que la canyella formi part de la composició dels refrescos de cola o s’utilitzi per aromatitzar certs licors, sabons i fins i tot, dentifricis.

La Canyella presenta un alt nivell d’antioxidants molt eficaços, com ara: els polifenols. Per la seva capacitat antioxidant, a la Canyella mòlta se li ha adjudicat un quart lloc entre els 50 aliments que contenen més antioxidants per porció de 100 gramos(1).

En la seva escorça podem trobar altres substàncies amb notable potencial antioxidant com: vitamina C, vitamines del grup B, minerals i; oligoelements com: calci, ferro, magnesi, sodi, zinc, iode, potassi, fòsfor; entre d’altres components.

Les seves propietats medicinals es deuen també al seu gran contingut en olis essencials. La seva composició és variada ja que presenta aldehid cinàmic com a component majoritari al costat del eugenol i l’alcohol cinàmic; terpens com el linalol; fel·landrè, pinè, tanins, mucílags, entre d’altres.

Un estudi realitzat pel Departament de Nutrició Humana del Centre de Recerca en Maryland, Estats Units tracta sobre els “Efectes antioxidants d’un extracte de canyella en persones amb intolerància a la glucosa amb sobrepès o obesitat« (2). Diverses investigacions científiques han demostrat que aquesta espècia reconeguda per la seva agradable i peculiar aroma conté principis actius que milloren el metabolisme energètic i ajuden a augmentar la sensibilitat de la insulina (3).

L’American Diabetis Association va publicar els resultats d’un estudi que es va realitzar a petita escala, per determinar la dosi diària de Canyella que podien ajudar a reduir els nivells de glucèmia en la diabetis de tipus 2; la qual s’associa a l’obesitat i pot millorar només amb dieta i exercici, amb fàrmacs o també precisar insulina. Aquesta investigació dóna suport a la hipòtesi que la inclusió dels extractes de Canyella en la dieta de les persones que tenen sobrepès o obesitat reduiria l’estrès oxidatiu, de manera considerable(4).

En bloquejar els efectes dels radicals lliures, els antioxidants que conté la Canyella podrien ajudar a prevenir les malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer. Dues publicacions d’impacte científic van concloure que la mateixa pot reduir els nivells de colesterol total, colesterol LDL i triglicèrids, mentre que el colesterol HDL es manté estable(5). Una dosi de canyella pura i mòlta, de tan sols 120 mil·ligrams al dia, pot produir aquests efectes (6).

 

 • Nabius o Mirtils (Vaccinium myrtillus)

Els Nabius o Mirtils són fruits del bosc que destaquen pel seu baix nivell de sucres i el seu elevat contingut en antioxidants com els flavonoides, especialment les antocianines. Se’ls ha considerat com una “super-fruita” pel seu alt contingut nutricional i aquests ocupen un lloc prioritari dins el grup d’aliments antioxidants.

Aquests fruits tenen múltiples propietats beneficioses per a la salut. Les antocianines, compost de la família dels flavonoides, que presenta en major quantitat és el responsable dels pigments que li donen la seva brillant i fabulós color. Aquest color pot oscil·lar des del vermell cap al blau o el morat en: nabius, gerds, cireres, prunes, entre d’altres.

També conté àcids fenòlics, a més de ser una fruita baixa en calories. Segons Food and Drug Administration (FDA), Agència de la Salut en els Estats Units; el nabiu és un aliment lliure de greixos i sodi; no conté colesterol i és ric en fibres, vitamines A, E i seleni. Aquests últims components també li aporten un notable caràcter antioxidant.

Des de temps molt antics, els Nabius s’han utilitzat per prevenir i tractar malalties de les vies urinàries i també, circulatòries. El suc de nabius presenta propietats antibacterianes i per això, es recomana freqüentment quan hi ha cistitis, infeccions dels ronyons o de la pròstata, inflamació de la bufeta; o sigui en malalties del tracte urinari; de manera general. S’ha evidenciat també que aquest suc és molt útil en la prevenció o dissolució dels càlculs del ronyó.

D’altra banda, s’han realitzat nombrosos estudis on s’ha demostrat la importància d’aquests fruits en la conservació de la visió i en la prevenció de diverses malalties oculars i de la pell com ara: la ceguesa nocturna ja que aquests ajuden a accelerar la regeneració de la porpra visual, alleugen la fatiga ocular, prevenen la degeneració macular, enforteixen la matriu de col·lagen millorant l’aspecte de la pell alhora que protegeixen les parets dels vasos sanguinis i això últim prevé la fragilitat capil·lar, donant-li flexibilitat a diferents teixits (7).

L’alta concentració de antocianines és un pal·liatiu contra el cansament mental ja que possibilita la recuperació de la memòria a curt termini. Aquest principi també evita l’acumulació de greix corporal i ajuda a: disminuir els nivells de colesterol i sucre en sang, prevenir malalties cardiovasculars, combatre processos d’envelliment cel·lular i reforçar el sistema immunològic de manera constant. A nivell digestiu; els Nabius o Mirtils tenen un impacte molt positiu pel seu alt contingut en betacarotens, més de trenta principis antiinflamatoris i altres amb propietats astringents pel que són coadjuvants d’interès en processos inflamatoris, diarrees, males digestions, gastroenteritis i altres afeccions gastrointestinals (8).

El Noni és un arbust petit originari del sud-est asiàtic, recobert d’una escorça verda brillant amb fruits de color groguenc o blanquinós, que ha rebut l’apel·latiu de “planta sagrada” per les seves diverses i notables virtuts terapèutiques.

“Les propietats terapèutiques del Noni -avalades per nombrosos estudis científics- són espectaculars. A més de analgèsic, antiinflamatori, antibacterià i antisèptic reforça el sistema immune en activar la producció de macròfags i limfòcits, regula la funció cel·lular i regenera les cèl·lules danyades “, segons afirma la Revista Discovery Salut en una edició publicada al juny 2005 (9).

El “descobriment” d’aquesta fruita pels investigadors en la dècada del 50 va representar només l’inici de nombrosos estudis que han estat realitzats sobre les seves qualitats nutritives i medicinals; de manera gradual i progressiva fins a l’actualitat.

El Noni conté més de 140 principis actius diferents, una bona part d’ells tenen caràcter antioxidant. Aquest fruit és una de les principals fonts de proxeronina i proxeroninasa. La proxeronina és el precursor de la xeronina, alcaloide que es metabolitza perquè tinguin lloc diverses funcions fisiològiques ja que es combina amb altres molècules del cos com proteïnes perquè puguin exercir la seva funció. Intervé en l’estat d’ànim o el son, per citar dos exemples importants.

S’ha comprovat que l’estrès, la vida sedentària i actituds negatives redueixen el nivell de xeronina i per això, el Noni ve a suplir aquestes necessitats i a millorar diverses funcions cel·lulars; on el retard de l’envelliment cel·lular és preponderant (10).

A més de la xeronina, el Noni conté uns altres 9 alcaloides diferents amb efectes beneficiosos sobre la tensió arterial, el sistema immune (com a probable agent anti cancerigen), malalties autoimmunes que cursen amb dolor osteoarticular com: artritis reumatoide i fibromiàlgia. Conté també diversos àcids com: àcid caprílic, un potent antimicòtic; àcid caproic, 1 antimicrobià notable; àcid urònic, un agent desintoxicant important; entre d’altres.

Aquest fruit també presenta una gran diversitat d’aminoàcids com: alanina, arginina, cistina, fenilalanina, glicina, isoleucina, leucina, triptòfan, entre d’altres.

Un estudi científic va demostrar que el suc de Noni va demostrar un efecte antioxidant “in vitro” comparable al de la vitamina C, provinent de pols de llavor de raïm i Picnogenol en dosis equivalents a les diàries recomanades als Estats Units. Aquests resultats van fer que els investigadors suggerissin que aquest complement alimentari pot contribuir de manera significativa a prevenir el càncer (11).

Una investigació de farmacovigilància va concloure que la noni té en la seva composició principis actius com la xeronina, que li confereixen propietats terapèutiques antioxidants, analgèsiques, sedants i antineoplàstics (12).

 

Font: CASA PIA – DIETETICA

 1. Val, M. La canyella controla el sucre i redueix l’estrès oxidatiu amb els seus antioxidants. Sabor Mediterrani (www.sabormediterraneo.com/salud/canela.html). Revista digital de Gastronomia Mediterrània.
 2. Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Kattak KN, Anderson RA. Cinnamon Improves glucose and lipids of people Whit type 2 diabetis. Diabetis Care, 2003. 26: 3215-3218.
 3. Scalbert A, Manach C, Morand C, Remesy C, Jimenez L. Dietary polyphenols in humans and the prevention of diseases. Crit Rev Food Sci Nutr, 2005. 45: 287-306.
 4. Roussel A, Hininger I, Benaraba R, Ziegenfuss TN, Anderson RA. Antioxidants effects of a Cinnamon Extract in people with impaired Fasting glucose that are overweight or obese. Journal of American College of Nutrition, 2009. 28, Nº1: 16-21.
 5. Jensen AW. Cinnamon redueixes blood sugar and cholesterol levels. Life enhacement (www.life-enhacement.com), October 2015 Magazine.
 6. Allen RW, Schwartzman I, Baker WL, Coleman CL, Phung OJ. Cinnamon usi in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Annals of Family Medicine 2013. setembre-octubre, novembre (5): 452-459.
 7. Cho MJ, Howard LR, Prior RL, Clark JR. Flavonoid glycosides and antioxidant capacity of various blackberry, blueberry and xarxa grape genotypes determined by high-performance liquid chromatography / mass spectrometry. J. Sci. Food Agric., 2004. 84: 1771-1782.
 8. Mercola J. (Gómez Mònica, traductora). Afegeix nabius a la teva dieta. (Www.dietametabólica.es / arandanos.htm)
 9. Fitoteràpia. El noni: analgèsic, antisèptic, antibacterià, antiinflamatori … i anticancerigen. Discovery Salut, juny 2005. 73: http://www.dsalud.com/reportaje/el-noni-analgesico-antiseptico-antibacteriano-antiinflamatorio-y-anticancerigeno/
 10. Mahanthesh MC, Manjappa AS, Shindhe MV, Jamkhandi CM, Jalapure SS, Patil SS. Noni linn; a medicinal plant with diverse phytochemicals and its medicinal relevance. World J. Pharm. Res., 2013. 3 (1): 215-232.
 11. Assi RA, Darwis I, Abdulbaqi IM, Khan AA, Vuanghao L, Laghari MH. Noni (Noni): A comprehensive review of its industrial facis servir, pharmacological activities and, clinical trials. Arabian Journal of Chemistry 2015.
 12. Satwadhar PN, Deshpande HW, Hashmi SI, Syed KA. Nutritional composition and identification of some of the Bioactive components in noni juice. Int. J. Pharm. Pharm. Sci., 2011. 3 (1): 58-59.

 

Autora: Ilquia Baluja Conde Licenciada en Bioquímica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s