La cúrcuma en el tractament contra el càncer

La cúrcuma en el tractament contra el càncer

La cúrcuma és una espècia de la família de les zingiberàcies molt utilitzada en la cuina Índia. Aquesta es troba en les regions subtropicals d’Àsia i és considerada a més d’un aliment saludable, una medicina natural. Concretament, la cúrcuma està inclosa en l’antic catàleg de medicina xinesa, Shinshu-Honso, on es descriuen els seus beneficis terapèutics. A més, la cúrcuma s’utilitza en l’Ayurveda, un sistema de medicina tradicional originat i practicat a l’Índia, que aborda la salut des d’un punt de vista holístic, integral, personalitzat, espiritual i filosòfic.

 

Pel que fa als seus nutrients, el principal component actiu de la cúrcuma és la curcumina. Es tracta d’un tipus de polifenol, conegut pels seus principis antiinflamatoris i efectes antioxidants. Precisament per això, països com el Japó o els Estats Units han publicat literatura científica sobre l’activació fisiològica i la potencial eficàcia de la curcumina en malalties com l’arteriosclerosi, l’Alzheimer, les malalties cardíaques, la depressió o el càncer.

En una revisió publicada el 2007 els seus autors van intentar determinar la relació entre la curcumina i el càncer, analitzant els efectes anti-tumorals, anti-invasius i anti-metastàtics de la curcumina [1]. Les investigacions recollien que la curcumina és citotòxica per a una gran varietat de línies cel·lulars tumorals de diferent origen tissular, encara que la toxicitat sigui molt petita. Amb la qual cosa, l’acció anti-tumoral de la cúrcuma depèn del tipus cel·lular, de la concentració de la curcumina i de la fase del tractament. D’altra banda, també expliquen que la curcumina inhibeix el creixement dels tumors i incrementa la vida mitjana de models animals. Així mateix, inhibeix la metàstasi de les cèl·lules tumorals tant in vitro com en animals [2].

De la mateixa manera, un altre estudi l’objectiu era indagar sobre el mecanisme inhibidor de la curcumina en les cèl·lules canceroses en pacients amb càncer colorectal va mostrar en els seus resultats millores en la salut dels mateixos [3]. Concretament, la curcumina els va augmentar el pes corporal, va disminuir els nivells sèrics de TNF-alfa, va incrementar les cèl·lules tumorals apoptòtiques i va augmentar l’expressió de la molècula p53 en teixits tumorals i va modular l’apoptosi, que s’encarrega de destruir les cèl·lules danyades.

I en relació amb el càncer colorectal, un altre estudi va examinar l’eficàcia de la teràpia de combinació de dasatinib (BMS-354.825; Bristol-Myers Squibb) i curcumina (diferuloylmetà) en models experimentals in vitro i in vivo. Els científics van observar una major inhibició dels processos metastàtics amb el tractament combinat que amb els agents per separat. A més, la investigació pre-clínica va revelar una gran eficàcia de la combinació en causar una regressió de més del 95% d’adenomes intestinals dels ratolins, de manera que en conjunt, els seus resultats suggereixen que el tractament combinat de dasatinib i curcumina podria ser una estratègia terapèutica potencial per a aquest tipus de càncer [4].

D’altra banda, una altra investigació va estudiar el paper quimio-preventiu de la curcumina en pacients amb lesions d’alt risc o pre-malignes, en concret, càncer de bufeta urinària ressecat recentment, la malaltia de Bowen de la pell, neoplàsia intraepitelial cervical uterina (CIN) , leucoplàsia oral i metaplàsia intestinal de l’estómac [5]. Els objectius de l’estudi clínic en fase I eren avaluar la toxicologia, la farmacocinètica i la dosi biològicament eficaç de curcumina en humans. Al final d’aquest assaig, els investigadors van concloure que la curcumina no és tòxica en humans fins 8,000 mg al dia, ingerida per via oral durant tres mesos i també, van determinar un efecte biològic de la curcumina en la quimio-prevenció del càncer.

De la mateixa manera, un altre estudi va investigar sobre l’efecte de la curcumina en la paraptosis de cèl·lules malignes de càncer de mama. En ell, es va observar que la curcumina fa una destrucció selectiva només de les cèl·lules canceroses malignes de les mitocòndries i no de les cèl·lules sanes no afectades [6].

Aquests investigacions, tot i que encara necessiten de més estudis clínics, semblen indicar un gran potencial de la curcumina com a agent terapèutic per combatre el càncer, tot i que presenta un desavantatge que és la seva reduïda biodisponibilitat. Quan la curcumina s’ingereix oralment, la major part s’excreta sense ser absorbida per l’intestí prim. Per això, si s’utilitza com a condiment en els menjars, es recomana afegir pebre negre, ja que conté piperina, un conegut inhibidor de la glucurodinació hepàtica i intestinal que augmenta l’absorció de la curcumina.

Al seu torn, també hi complements alimentaris a base de cúrcuma, amb una elevada biodisponibilitat. És el cas del Theracurmin, un producte de 30 mg amb curcumina dispersada amb nanopartícules col·loïdals l’eficàcia en la seva absorció en humans és 27 vegades més alta que la curcumina en pols [7].

Un cop comprovada la seva alta biodisponibilitat, investigadors de la Tòquio University of Pharmacy and Life Science van examinar els efectes de Theracurmin en pacients amb diferents tipus de càncer.

Els autors van realitzar un estudi de fase I en la qual van administrar Theracurmin en combinació amb quimioteràpia basada en gemcitabina a pacients amb càncer de pàncrees als quals aquest tractament no havia funcionat. Com a resultat, la curcumina no va causar efectes greus inesperats en els pacients i va millorar la seva qualitat de vida [8]. En particular, cinc pacients van millorar significativament la seva fatiga. Per això es preveuen més assaigs clínics en fase II per examinar les possibles Theracumin per perllongar la supervivència dels pacients amb aquest tipus de càncer.

D’altra banda, també s’ha estudiat l’efecte de la curcumina en el càncer de pròstata. Estudis observacionals han suggerit que la dieta és un dels factors que contribueixen a una menor incidència i mortalitat del càncer de pròstata a Àsia. Els investigadors pensen que les catequines del te verd, els licopens, les isoflavones de soja, els fenols de magrana, el seleni, les vitamines E i D, el resveratrol i la curcumina tenen un paper de protecció sobre aquest tipus de càncer [9] . Així mateix, consideren que les modificacions dietètiques que enriqueixen la ingesta d’aquests nutrients pot tenir efectes quimio-preventius també sobre el càncer de pròstata.

 

En un assaig clínic doble cec, a 85 pacients assignats es va administrar diàriament un suplement que conté isoflavones i curcumina. Finalment, es va comprovar que aquesta combinació té efectes inhibitoris sobre els antígens, ja que els nivells de PSA van disminuir en el grup de pacients que havien pres el suplement [10]. En relació amb aquests resultats, s’està duent a terme un altre estudi preventiu aleatoritzat doble cec per examinar post-operatoriament els efectes de la curcumina en l’elevació del PSA en pacients amb càncer de pròstata que fan servir Therarcumin.

En definitiva, són molts els estudis científics que semblen indicar que el tractament amb cúrcuma pot exercir un paper anti-tumoral, com a adjuvant a la quimioteràpia i protector en l’aparició de càncer.

PDF CATALÀ: La cúrcuma en el tractament contra el càncer

PDF CASTELLANO: La cúrcuma en el tratamiento conta el cáncer-CAST

Bibliografia

[1] antitumor, anti-invasion and antimetastatic effects us curcumin. Kuttan, Girija; Kumar, Kuzhuvelil B Hari; Chandrasekharan; Kuttan, Ramadasan. Advances in experimental medicine and biology 595: 173-84. (2007)

[2] Figueruelo, V. (2014). La curcumina i les funcions. 2017.02.07, d’Universitat de Valladolid. Facultat de Medicina https://uvadoc.uva.es/handle/10324/7305

[3] Upregulation of p53 Espression in patients with colorectal cancer by administration of curcumin. He ZY, Shi CB, Wen H, Li FL, Wang BL, Wang J. Department of general surgery, Second Affiliate Hospital, Nanjing Medical University, Nanjing Jiangsu, Xina. Cancer invest. 2011 Mar; 29 (3): 208-13. (2011)

[4] 45. Nautiyal J, Banerjee S, Kanwar SS, et al. Curcumin enhances dasatinib-induced inhibition of growth and transformation of còlon cancer cells. Int J Cancer. 2010 abril 19.

[5] Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions. Cheng AL, Hsu CH, Lin JK, Hsu MM, Ho IF, Shen TS, Ko JI, Lin JT, Lin BR, Ming-Shiang W, Yu HS, JeeSH, Chen GS, Chen TM, Chen CA, Lai MK, Pu YS, Pa MH, Wang IJ, Tsai CC, Hsieh CY. Department of Internal Medicine, National Taiwan University College of Medicine. Anticancer Res. 2001 Jul- Aug; 21 (4b): 2895-900.

[6] Yoon MJ, Kim EH, Lim JH, Kwon TK, Choi KS. Superòxid anion and proteasomal Dysfunction Contribute to curcumin-induced paraptosis of malignant breast cancer cells. Free Radic Biol Med. 2010 Mar 1; 48 (5): 713-26.

[7] Hiroki Sasaki, Yoichi SUNAGAWA, Kenji TAKAHASHI, Atsushi IMAIZUMI, Hiroyuki FUKUDA, Tadashi Hashimoto, Hiromichi WADA, Yasufumi KATANASAKA, Hideaki Kakeya, Masatoshi FUJITA, Koji Hasegawa and Tatsuya Morimoto. (18-2-2011). Innovative Preparation of curcumin for Improved Oral Bioavailability. Biol. Pharm, 34, 660-665. 2017.02.10.

[8] Atsushi Imaizumi. (2015.09.11). Highly bioavailable curcumin (Theracurmin): its development and clinical application. PharmaNutrition, 3, 123-130. 2017.02.10, De ScienceDirect base de dades.

[9] Atsushi Imaizumi. (2015.09.11). Highly bioavailable curcumin (Theracurmin): its development and clinical application. PharmaNutrition, 3, 123-130. 2017.02.10, De ScienceDirect base de dades.

[10] Atsushi Imaizumi. (2015.09.11). Highly bioavailable curcumin (Theracurmin): its development and clinical application. PharmaNutrition, 3, 123-130. 2017.02.10, De ScienceDirect base de dades.

Font del article: http://oncologiaintegrativa.org/web/la-curcuma-en-el-tratamiento-contra-el-cancer/

 

 

 

Anuncis

Una resposta a “La cúrcuma en el tractament contra el càncer

  1. Retroenllaç: LA CÚRCUMA I EL CÀNCER – LA CIÈNCIA CONFIRMA ELS SEUS BENEFICIS – xerradesvoramar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s