Propietats anticancerígenes del fong Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi, Lingzhi o Ganoderma lucidum, és un fong popular medicinal, utilitzat des de temps antics a Àsia per al manteniment de la salut i la longevitat. Els efectes d’aquest fong es deuen principalment a la seva acció estimulant del sistema immune. Però aquesta no és la seva única acció, sinó que s’han descrit multitud d’altres accions, antiinflamatòria, antioxidant, etc.

reishi-ganoderma-lucidum

Diversos extractes de Ganoderma lucidum han demostrat activitat anticancerosa. S’han realitzat experiments in vitro afegint a cèl·lules canceroses aïllades extractes de Ganoderma lucidum. També, s’ha investigat què passa quan a un animal se li injecten cèl·lules canceroses o se’ls exposa a agents carcinògens (determinades substàncies químiques) i en paral·lel se li administren els extractes del fong.
Primer em referiré a la possible aplicació terapèutica com a preventiu del càncer. En un treball publicat al 2006, investigadors del departament d’oncologia experimental de la universitat d’Hiroshima al Japó, van estudiar l’efecte de Ganoderma lucidum en rates a les quals se’ls va administrar un agent carcinogen, N-nitrós-bis (2-hidroxipropil) amina o BHP. Aquest agent és causant d’adenocarcinoma pulmonar. Els resultats van indicar que el suplement de reishi en la dieta de les rates inhibia el desenvolupament de tumors. Totes les dosis estudiades van causar una reducció en el nombre de nòduls cancerosos que van aparèixer en els pulmons de rates exposades a BHP (Kashimoto, 2006).

Reishi té propietats estimulants del sistema immune. Els monòcits humans eliminen cèl·lules tumorals però no cèl·lules normals. En experiments in vitro, G. Lucidum va augmentar els nivells de CD40 i CD86 en els monòcits sanguinis humans, revelant que G. lucidum afavoreix l’activació d’aquestes cèl·lules immunes (Ahmadi, 2009).
L’efecte de reishi s’ha investigat en cèl·lules de càncer de mama. El 2002 un grup de recerca de Corea va estudiar l’efecte d’un extracte alcohòlic de reishi en una línia cel·lular de càncer de mama anomenada MCF-7. L’extracte va aconseguir inhibir la proliferació (divisió) de les cèl·lules de forma depenent de la dosi i del temps d’incubació. A més es va veure que existia múltiples mecanismes pels quals reishi exercia la seva acció, és a dir, que reishi afectava moltes proteïnes relacionades amb la divisió i la mort cel·lular programades (anomenada en termes científics “apoptosi”) (Hu, 2002). Aquestes dades han estat confirmadess més tard per nombrosos laboratoris (Lu, 2004; Jiang, 2004). Científics del laboratori de recerca sobre càncer a Indianapolis, EUA, van mostrar en experiments in vitro (en cèl·lules en cultiu) que reishi impedia així mateix la migració d’un tipus de cèl·lules tumorals de mama i de pròstata. Aquests resultats suggereixen que reishi podria reduir el potencial invasiu (metàstasi) de tumors (Sliva, 2002).
Ganoderma lucidum ha estat també avaluat en cèl·lules de càncer de pròstata. El càncer de pròstata és el tipus de càncer més comú en homes dels països occidentals, i té una alta incidència de metàstasis òssies. El seu creixement sol ser dependent d’hormones masculines (andrògens). Per això, la teràpia d’elecció sol ser el tractament anomenat “hormonal” que en realitat es tracta d’un bloqueig de les hormones masculines o tractament antiandrogénico. Avui en dia, no hi ha teràpies efectives per al càncer de pròstata insensible al tractament hormonal. En una línia cel·lular de càncer de pròstata, un extracte de Ganoderma lucidum va exhibir propietats inhibidores del creixement, tant de forma depenent d’hormones (afectant l’activitat del receptor d’andrògens) com a independent d’elles (mitjançant extimulación directa de la mort cel·lular) (Zaidman , 2007).
Estudis suggereixen que el càncer colorectal també podria ser controlat per reishi. Investigadors del centre Tang per a la investigació de medicina herbal, a la Facultat de Medicina Pritzker de Chicago, EUA, van mostrar que extractes de G. lucidum inhibeixen la proliferació de cèl·lules humanes de càncer colorectal SW 480 (Xie, 2006). Investigadors d’Hiroshima, Japó, van demostrar que reishi controlava l’aparició de càncer de còlon en ratolins exposats a N, N’-dimetilhidrazina (DMH). En el grup al qual se li va administrar reishi juntament amb la dieta, els tumors eren molt més petits (Lu, 2002).
Pel que fa a les aplicacions en humans, hi ha poques dades -publicats en revistes científiques- sobre els efectes de reishi en càncer en humans. Un grup de recerca del departamente de patologia de l’hospital Queen Elisabeth a Hong-Kong, Xina, va publicar l’any 2007 la remissió d’un limfoma gàstric en un pacient que prenia grans dosis de Ganoderma lucidum. Els metges afirmen que la remissió completa d’un càncer limfàtic de cèl·lules B d’alt grau és extremadament rara. Els investigadors van trobar en el lloc on el pacient tenia el limfoma de cèl·lules B, un infiltrat de limfòcits de tipus T, un tipus de cèl·lules immunitàries. Per això postulen que Ganoderma lucidum hauria generat una resposta immune de cèl·lules T, contra el limfoma de cèl·lules B (Cheuk, 2007).

He nomenat només alguns dels treballs publicats sobre reishi i càncer. És cert que encara hi ha encara poques dades en la literatura científica, però són indicis suficients com per dur a terme un estudi més detallat de la utilitat del reishi com a agent anticancerós en humans. Especialment, atès que els quimioteràpics que s’utilitzen en el tractament del càncer debiliten el sistema immune, l’ús de reishi podria avaluar-se com a teràpia adjuvant potenciadora del sistema immune.

reishi-ganoderma-lucidum-2

Les últimes teràpies anticancerígenes occidentals, com alguns anticossos monoclonals, actuen selectivament sobre proteïnes que afavoreix el creixement del càncer. No obstant això, hi ha un nombre significatiu de pacients que no responen al tractament o que desenvolupen resistències a ell. A més, s’ha informat que aquestes teràpies solen ser efectives durant pocs mesos, però inevitablement el càncer es torna resistent al fàrmac abans d’un any de tractament.
Les companyies farmacèutiques tenen el dret de posar a la venda exclusiva els fàrmacs i productes que patenten durant un període de 20 anys. Potser la causa del desinterès en l’aplicació i l’estudi del reishi en el tractament del càncer en humans és que els productes naturals no poden ser patentats, és a dir, cap companyia farmacèutica podria reclamar la venda i explotació exclusiva de reishi. Per això, si el reishi i altres substàncies naturals funcionen, els beneficis de múltiples patents per al tractament del càncer presents en el mercat farmacèutic podrien afeblir-se. Qui vol finançar una investigació que podria posar en risc tan quantiosos ingressos?
Ganoderma lucidum, lingzhi, reishi, mannentake, fong de la immortalitat, nombrosos noms per a un producte natural que podria ser clau en la teràpia contra el càncer.

Referències:
Ahmadi K, Riazipour M. (2009) “Ganoderma lucidum induces the expression of CD40 / CD86 on peripheral blood monocytes.” Iran J Immunol. 2009 juny; 6 (2): 87-91.
Cheuk W, Chan JK, Nuovo G, Chan MK, Fok M. (2007) “Regression of gastric large B-Cell lymphoma accompanied by a Florid lymphoma-like T-cell reaction: immunomodulatory effect of Ganoderma lucidum (Lingzhi)?” Int J Surg Pathol. Abril; 15 (2): 180-6.
Hu H, Ahn NS, Yang X, Lee IS, Kang KS. “Ganoderma lucidum extract induces cell cycle arrest and apoptosi in MCF-7 human breast cancer cell.” Int J Cancer. 2002 novembre 20; 102 (3): 250-3.
Jiang J, Slivova V, Harvey K, Valachovicova T, Sliva D. (2004) “Ganoderma lucidum suppresses growth of breast cancer cells through the inhibition of Akt / NF-kappaB signaling.” Nutr Càncer. 49 (2): 209-16.
Kashimoto N, Hayama M, Kamiya K, Watanabe H. (2006) “Inhibitory effect of a water-soluble extract from the culture medium of Ganoderma lucidum (Rei-shi) mycelia on the development of Pulmonary adenocarcinoma induced by N-nitrosobis (2 -hydroxypropyl) amine in Wistar rats. “Oncol Rep. Dec; 16 (6): 1181-7.
Lu H, Kyo I, Uesaka T, Katoh O, Watanabe H. (2002) “Prevention of development of N, N’-dimethylhydrazine-induced còlon Tumors by a water-soluble extract from Cultured mèdium of Ganoderma lucidum (Rei-shi) mycelia in male ICR mice. “Int J Mol Med. febrer; 9 (2): 113-7.
Lu QY, Sartippour MR, Brooks MN, Zhang Q, Hardy M, Go VL, Li FP, Heber D. (2004) “Ganoderma lucidum spore extract inhibits endothelial and breast cancer cells in vitro.” Oncol Rep. 2004 Set, 12 ( 3): 659-62.
Sliva D, Labarrère C, Slivova V, Sedlak M, Lloyd FP Jr, Ho NW. (2002) “Ganoderma lucidum suppresses motility of highly invasive breast and prostate cancer cells.” Biochem Biophys Res Commun. Novembre 8; 298 (4): 603-12.
Xie JT, Wang CZ, Wicks S, Yin JJ, Kong J, Li J, Li IC, Yuan CS. (2006) “Ganoderma lucidum extract inhibits proliferation of SW 480 human colorectal cancer cells.” Exp Oncol. Mar; 28 (1): 25-9.
Zaidman BZ, Wasser SP, Nevo I, Mahajna J. (2007) “Androgen receptor-dependent and -independent mechanisms mediate Ganoderma lucidum activities in LNCaP prostate cancer cells.” Int J Oncol. Octubre; 31 (4): 959-67.

Font: http://pharmawords.blogspot.com.es/2009/12/propiedades-anticancerosas-del-hongo.html?m=0

PDF CATALÀ: propietats-anticanceroses-del-reishi-cat

PDF CASTELLÀ: propiedades-anticancerosas-del-hongo-reishi

On comprar-lo de primera qualitat: http://alohanatur.com/index.php?categoria=43&idioma=1

micorei

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s