NOTÍCIES SOBRE CÀNCER (Càncer i Cànnabis)

Article del Punt Avui sobre el cànnabis i el càncer.

Un component del cànnabis pot matar cèl·lules tumorals

 Investigadors de la Complutense de Madrid conclouen que el delta 9-tetrahidrocannabinol pot causar la mort de cèl·lules tumorals per autofàgia. El descobriment ajudarà a desenvolupar noves teràpies

cannabis

Una planta de cànnabis. El seu principal component actiu, el THC, és el que pot provocar l’autofàgia de les cèl·lules tumorals Foto: ARXIU.

Autofàgia és una paraula que prové del grec i que vol dir “menjar-se a si mateix”. Aplicat a les cèl·lules, es refereix al procés pel qual poden destruir el seu contingut i reciclar-ho. És un procediment complexe que ara s’entén una mica més gràcies a la investigació del japonès Yoshinori Ohsumi, premi Nobel de Medicina d’enguany.

Ara, investigadors de la Universitat Complutense de Madrid en col·laboració amb l’Institut d’Investigacions Sanitàries San Carlos han descobert que el principal component actiu del cànnabis, el THC (delta-9 tetrahidrocannabinol) és capaç de potenciar aquesta propietat d’autofàgia en les cèl·lules tumorals. “Hem identificat un dels factors que determina que l’activació de l’autofàgia condueixi a la mort de les cèl·lules tumorals”, ha explicat l’investigador del departament de bioquímica i biologia molecular I de la Complutense de Madrid i autor principal del treball, Guillermo Velasco.

Per portar a terme la investigació, que ja ha estat publicada a Autophagy, els científics han fet servir un cultiu de cèl·lules de glioma (un tumor cerebral molt agressiu) i les han sotmeses a dos tractaments separats. El primer amb una absència absoluta de nutrients i el segon amb subministrament de THC.

En estudis anteriors, ja s’havia vist que l’absència de nutrients potencia l’autofàgia com a mecanisme protector. Les cèl·lules l’activen per digerir components més complexos i obtenir l’energia necessària per adaptar-se a la situació de dejú.

El que passa quan se subministra THC és diferent. Els científics han detectat que només el tractament amb el cànnabis augmenta els nivells d’uns lípids (dihidroceramides) que, a llarg termini, són els que desencadenen la mort de la cèl·lula. “L’estudi demostra que l’augment dels nivells d’algunes dihidroceramides té un caràcter desestabilitzador per als orgànuls implicats en la degradació de components cel·lulars, la qual cosa porta, en últim extrem, a la mort de les cèl·lules tumorals”, ha destacat Velasco.

Els investigadors han constatat, tant en estudis in vitro com en tumors generats en ratolins, que la manipulació dels nivells d’aquests lípids pot ser una estratègia efectiva per activar l’autofàgia que condueix a la mort de les cèl·lules tumorals i això reduiria el creixement tumoral. “Les observacions podrien contribuir a desenvolupar noves teràpies antitumorals basades en l’activació de la mort mitjançant l’autofàgia”, ha subratllat Velasco.

El departament de bioquímica de la Politècnica de Madrid fa més d’una dècada que investiga l’acció de los cannabinoides en les cèl·lules tumorals.

LA FRASE:Podrien haver-hi noves teràpies contra els tumors basades en l’activació de l’autofàgia”. Guillermo Velasco (INVESTIGADOR DE LA COMPLUTENSE DE MADRID I AUTOR DE L’ESTUDI)

Nou web per detectar mutacions

El grup d’investigació en genòmica biomèdica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha desenvolupat una nova eina tecnològica mitjançant un web, obert a tota la comunitat científica, per ajudar a detectar les mutacions cancerígenes. La nova aplicació es diu OncoPad i dissenya plafons de seqüenciació genètica per al càncer.

Segons han explicat els líders de la investigació, Abel González-Pérez i Núria López-Bigas, el correcte tractament i el diagnòstic del càncer depenen cada vegada més de l’anàlisi genètica dels pacients. Mitjançant aquesta anàlisi, els metges busquen alteracions a l’ADN del tumor, el que s’anomena mutacions. Per poder-ho fer han de seqüenciar l’ADN i ho poden fer en tot el genoma o bé només en determinats gens o regions gèniques, que s’inclouen en plafons. OncoPad permetrà dissenyar plafons de seqüenciació tenint en compte el coneixement previ.

Font: http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1017878-un-component-del-cannabis-pot-matar-cel-lules-tumorals.html

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s