LA MORINGA ” L’ARBRE DE LA VIDA”

LA MORINGA ” L’ARBRE DE LA VIDA”

Moringa-3

És una gran desconeguda per al consumidor espanyol, però diversos estudis recents ja destaquen les seves nombroses propietats beneficioses per a la salut, com ara la millora en la pressió arterial, la glucosa i la reducció del colesterol: és la moringa (concretament, la Moringa oleifera) , una planta d’origen tropical que, consumida en pols, comença a atreure l’interès en la dieta dels nord-americans i en la indústria alimentària, tal com expliquen des de Consumer.

El pols seca que s’obté de les fulles és molt ric en proteïnes (27% en pes), vitamina A, calci (2 g per 100 g de pols de fulla seca), potassi i vitamina C (17 mg per cada 100 grams) . La Moringa oleifera és un arbre de quatre a cinc metres d’altura (pot arribar a deu metres), original de zones pròximes a l’Himàlaia (Índia i Pakistan) i, ​​en l’actualitat, molt apreciat en països dels tròpics i subtròpics d’Àfrica, Àsia (Filipines, Cambodja), sud i centre d’Amèrica i Hawaii, on també creix.

Moringa-2

S’han confirmat les seves accions cardiocirculatòries, antihipertensives i diürètiques, antiinflamatòries i antiespasmòdiques, de millora del control de la diabetis, de reducció del colesterol. El coneixement empíric i el seu ús tradicional com a planta medicinal allà on creix atribueixen a la pols i al suc de la moringa nombroses propietats mèdiques i farmacològiques, les quals depenen de la concentració dels seus principis actius extrets de diverses parts d’aquesta planta, com les fulles, les arrels, les llavors, l’escorça, els fruits, les flors i les beines.

En l’àmbit de la ciència experimental, de la medicina basada en l’evidència, els estudis desenvolupats fins al moment, in vitro i amb animals d’experimentació, arriben a les mateixes conclusions que el coneixement empíric. Es confirmen les seves accions cardiotònica i cardiocirculatòries, antihipertensives i diürètiques, antiinflamatòries i antiespasmòdiques, de millora del control de la diabetis, de reducció del colesterol.

Una revisió duta a terme pel Departament de Química de la Universitat d’Agricultura de Faisalabad, al Pakistan, recull detalls interessants, com la composició fotoquímica de la planta. Aquesta destaca per un perfil de minerals abundant, és bona font d’aminoàcids (arginina, histidina, isoleucina, leucina, lisina, valina, metionina, triptòfan, fenilalanina, treonina) i de proteïnes, vitamines, betacarotè i antioxidants de diferent naturalesa, com diferents compostos fenòlics (zeatina, quercetina, beta-sitosterol, àcid caffeoylquinic i kaempferol). El seu creixent interès científic s’explica per la composició variable i particular de fotoquímics de cada part: L’oli extret de la llavor té una varietat i complexitat d’esterols (kaempferol, campesterol, estigmasterol, beta-sitosterol, 5-avenasterol i clerosterol, entre d’altres destacats) que marquen la diferència respecte a la major part d’olis convencionals comestibles. Aquesta particular composició, juntament amb un perfil interessant d’àcids grassos (abunda l’àcid oleic, igual que en l’oli d’oliva) i la seva riquesa en diferents tocoferols (alfa, gamma i delta) o tipus de vitamina E antioxidant fan valuós a l’oli i les llavors de moringa per usar-los com a complement hipocolesterolemiant.

Moringa-1

De les beines i les fulles de la moringa, amb les que es pot elaborar suc, s’han aïllat compostos de naturalesa diürètica i amb propietats per reduir la pressió arterial i els lípids plasmàtics. L’extracte cru de les fulles de la moringa té una significativa acció per reduir el colesterol alt en rates alimentades amb una dieta amb alt contingut en greixos, una acció que pot atribuir-se a un fitosterols, el beta-sitosterol.

L’ús tradicional que es dóna a les fulles també és el d’una verdura, que s’afegeix a les preparacions culinàries. A més, s’ha comprovat que el fruit té efectes hipocolesterolemiants en animals d’experimentació. Aquesta combinació de fitoquímics explica la bona resposta que s’obté de l’ús de la moringa en els trastorns cardiovasculars.

De l’extracte de l’escorça de l’arbre s’han reportat propietats antifúngiques. El suc de l’escorça mostra efecte antibacterià enfront de Staphylococcus aureus, mentre que el suc de les fulles fresques ha demostrat inhibir el creixement de microorganismes patògens per als éssers humans (Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus).

A Estats Units es comercialitzen productes a base de moringa com a complement dietètic i com a reforç de la salut. En diferents països d’on és original l’arbre, es comercialitza la beguda Moringa Zija. La seva “fórmula secreta” conté totes les parts de l’arbre de moringa i altres ingredients, com la clorofil·la.

Als països d’origen, les parts de la planta són molt utilitzades a la cuina. Les fulles fresques es cuinen com una verdura més. Amb les fulles triturades i barrejades amb aigua, es fabrica el suc de moringa. Si les fulles es polvoritzen, la pols s’usa com a condiment de la recepta. Sovint, s’afegeixen un parell de cullerades de pols de moringa a l’arròs, les sopes o les salses abans de servir. Les flors crues no són comestibles, per la qual cosa s’han de cuinar-abans. Saltejades, fregides o al vapor, les flors es poden afegir com a complement a les amanides

Vídeo on s’explica com plantar la Moringa: https://youtu.be/BSkQHzkU5Mc

Informació conreu: http://agriculturasiempre.blogspot.com.es/2013/11/cultivo-y-usos-potenciales-de-la.html

Tolerància del cos 100mg x kg de la persona, cada dia.

Observacions:

És un producte molt apropiat per fer règims d’aprimament, doncs aporta els nutrients necessaris per el cos i es pot utilitzar com a condiment dels aliments.

Una de les millors formes de prendre Moringa és en infusions, d’aquesta forma s’absorbeixen al màxim les seves propietats.

Si es tenen problemes renals, s’ha d’anar en compte doncs conté molt de potassi.

Properament els podrem oferir diverses preparats de Moringa Oleifera de plantacions ecològiques i a preus assequibles. Amb aquests productes ajudarem a Ong’s que treballen en diversos àmbits de la col·laboració a Llatinoamèrica i Àfrica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s