Danone – Prebiòtics falsos

Danone obligat a retirar la seva publicitat enganyosa després de 15 anys

Ja és oficial des de finals de setembre de 2011 , ja no hi ha publicitat a la televisió (francesa).
L’ «estudi sobre el iogurt» que va realitzar el  Dr. Didier Raoult , investigador francès , a la prestigiosa revista científica “Nature » de setembre de 2009 per fi ha donat fruits .

Per al director del laboratori de virologia a l’Hospital de la Timone , Marsella , els iogurts i altres begudes làcties inflades de probiòtics que ens fan empassar des de fa prop de 20 anys tindrien un paper seriós en l’epidèmia d’obesitat que colpeja als nens a França i altres països amb dietes similars .

Danone---NO

Els pro-biòtics que Danone afegeix de forma sistemàtica en diversos iogurts , són segons promet la marca a la televisió , en diversos anuncis comercials, uns elements meravellosos que « reforcen » les defenses immunitàries . Hi ha més de 1000 milions d’aquests pro-biótics per pot d’Activia o d’Actimel .

L’increïble és que aquests bacteris “actius i vius” , segons Danone , són els mateixos , que s’utilitzen  des de fa molt temps en la cria industrial de bestiar , com activadors del creixement per fer engreixar més ràpidament als porcs i pollastres .

Un porc farcit d’ pro – biòtics , guanya un 10% a la bàscula .

O sigui que Danone ens incita a criar els nostres nens com porcs o pollastres (els quals tampoc haurien criar d’aquesta manera ) .

De fet , a principis d’any , els investigadors han tingut la idea de comparar la flora intestinal dels obesos i dels no obesos . I per a la nostra sorpresa , resulta que la gent obesa té unes quantitats molt més grans de pro – biòtics , aquests que es troben precisament en els iogurts « Activia » .

Didier Raoult Comenta : «S’han autoritzat per a l’alimentació humana potenciadors de creixement utilitzats en la cria (d’animals ) , sense parar-se a pensar i investigar quin seria l’efecte sobre els nens» De cop , aquest ha reclamat estudis per conèixer el paper precís de TOTS els productes lactis en l’epidèmia d’obesitat infantil .

D’altra banda no són només els nens els que són víctimes d’aquesta superxeria : «He trobat nombroses dones grassonetes , tot i estar sub alimentades , ja que buscaven aprimar-se desesperadament limitant-se a diversos iogurts al dia i algunes llaminadures , però continuaven engreixant , i estaven cada vegada més cansades i fràgils … “

Finalment , els sembradors d’alerta independents van aconseguir que el govern es preocupi una mica, abans que l’escàndol no exploti a la llum del dia . I una mica preocupats , es van veure obligats a exercir pressió sobre el grup Danone , perquè aquest revisi , els seus mètodes i la fórmula dels seus iogurts . Cal adonar-se de totes maneres que això podria ser un dur cop per el lobby, ja que els grups Actimel Europa i Activia Europa valen en conjunt més de 15.000 milions d’euros .

Resum de l’estudi de Raoult :

Estudis recents sobre la flora intestinal humana , han demostrat que l’obesitat s’associa amb una reducció en bacteris gramnegatius , específicament els membres de les Bacteroidetes , i un increment en bacteris Gram – positives Firmicutes1 . A més , s’ha demostrat que la microbiota intestinal dels individus obesos és menys diversa que la dels no obesos . La manipulació de la microbiota intestinal – a través de l’administració de probiòtics i antibiòtics – ha estat utilitzada per estimular el creixement en animals de granja durant 50 anys i està regulada per la Food and Drug Administration ( FDA ) als Estats Units i per la Comissió Europea a Europa .

Els probiòtics utilitzats per a aquest fi en la indústria agrícola inclouen Firmicutes , productes que contenen , en particular , Lactobacillus spp . , Bifidobacterium spp . i Enterococcus spp .

Aquests productes s’han comercialitzat i utilitzat en la majoria de la indústria de cria d’animals , fins i tot en la producció d’aus de corral, vedells i porcs , i molts estudis han mostrat un increment en la grandària i el pes dels animals joves als que es donen aquests additius bacterians . Els antibiòtics s’han utilitzat també per a aquest propòsit , encara que aquesta pràctica està prohibida a Europa .

Els Firmicutes també s’utilitzen directament com a coadjuvants terapèutics en éssers humans , sota els noms de probiòtics , prebiòtics o , més generalment , anomenats aliments funcionals .

Als Estats Units , aquests productes es classifiquen per la FDA com ” generalment considerats com segurs” ( GRAS , irònicament , ‘ gras ‘ es tradueix com ” gros” en francès ) .

L’anàlisi d’aquests productes van mostrar que contenen altes concentracions de Lactobacillus spp viu . i Bifidobacterium spp . ( Fins 108 organismes per gram o mil · lilitre ) .

Aquestes concentracions són similars als utilitzades en els animals com a promotors del creixement . Als Estats Units , els productes que contenen probiòtics ja siguin begudes làcties o iogurts contenen típicament un centenar de lactobacils .

El Lactobacillus acidophilus que es troba en els aliments funcionals , és present en quantitats que són equivalents a les utilitzades per causar augment de pes en els porcs .

També s’han associat aquests probiòtics , amb l’augment de pes en nens tractats per diarrea . A més , alguns estudis han demostrat l’augment de pes en els nens que van rebre Lactobacillus rhamnosus, independentment de la malaltia per a la qual aquest probiòtic era prescrit . Quan aquestes dades es consideren en el context de l’epidèmia d’obesitat infantil que s’està produint en molts països desenvolupats , sembla essencial estudiar amb rapidesa i de forma completa els efectes que els probiòtics tenen en la població .

Els aliments funcionals , incloent els productes lactis fermentats que contenen probiòtics , estan guanyant popularitat en molts països , especialment entre els nens .

Però són molt poques investigacions s’han dut a terme , sobretot pel que fa a la connexió entre aquests productes i l’augment de pes .

Aquests productes alimentaris es venen sovint amb el pretext de tenir efectes positius sobre la salut dels nens , però hi ha poques dades concloents per donar suport a aquestes afirmacions .

Sorprenentment , el nivell de regulació per a l’ús de probiòtics en els éssers humans és menys estricte que el del seu ús en animals . Les diferents espècies bacterianes involucrades i les concentracions presents en els productes , moltes vegades no és una informació exposada clara per als consumidors , i que jo sàpiga els efectes a llarg termini dels probiòtics com suplements alimentaris humans , o com a teràpia nutricional no han estat avaluats rigorosament .

En la meva opinió , cal un treball més gran d’investigació d’accions i interaccions d’aquests probiòtics , abans que es recomanin per al seu ús en nens .

Estudis de referència :

1 . Llei , R. E. et al . Human gut microbes associated with obesity . Nature 444 , 1022-1023 ( 2006 ) .

2 . Turnbaugh , P. J. et al . A core gut Microbiome in obese and llegeixin twins . Nature 457 , 480-484 ( 2009 ) .

Publicitat enganyosa :

A les publicitats de tots dos productes , l’empresa assegura que els bacteris beneficioses en iogurt Activia ajuden a alleujar el restrenyiment i que la seva beguda DanActive ( com es coneix al Actimel als EUA i Canadà ) posseeix bacteris que reforcen el sistema immunitari .

Però la Comissió Federal de Comerç ( FTC , en anglès ) va dir que no hi ha evidències científiques que avalen les bondats que la marca anuncia en les seves publicitats .

La FTC va anunciar que havia arribat a un acord amb l’empresa que li prohibeix donar per fet certes propietats dels seus productes , a menys de que siguin aprovats per l’Administració d’Aliments i Medicaments ( Food and Drugs Administration , o FDA ) .

S’eliminarà la publicitat que indica que aquests productes ajuden a evitar refredats i grips , o que contribueixen a la regulació del tracte intestinal . Ja que fins al moment , no hi ha sentències científiques que avalin les bondats que la marca anuncia en les seves publicitats .

Però no ens preocupem per aquesta empresa de tramposos , ja que entre les seves discretes i intel · ligents maniobres per a la retirada de la publicitat i l’addicció de molts dels seus consumidors , no perdran molt, mentre esperem que ens inventen una altra ” amanida a la moda” .

Didier Raoult és professor de microbiologia i especialista en malalties infeccioses . Dirigeix ​​la Unitat d’Investigació de Malalties Infeccioses i Tropicals Emergents ( URMITE ) de Marsella . Als 58 anys li ha estat concedit el Gran Premi Inserm 2010 pel conjunt dels seus treballs sobre agents patògens i el seu descobriment de virus gegants.

PER IMPRIMIR: Danone PREBOTICS

Anuncis

2 respostes a “Danone – Prebiòtics falsos

  1. Pilar Vinyet

    M’han passat les ganes de menjar iogurt…
    Sobre la publicitat enganyosa es podria escriure llibres sencers…entre altres coses la finalitat de la publicitat mai ha estat informar. Un dels objectius és emocionar, per exemple…i la casa DANONE, ja ho sap fa temps amb els seus primers eslògans “cuerpos danone”…i les campanyes per estendre l’ús de iogurts a les persones adultes, quan en principi només eren per infants…i….i…i…

    1. Gràcies Pilar per el comentari. Ho dius molt be, de forma clara i explícita. Tots plegats hauríem de ser més crítics amb el que en diuen des de el poder (la televisió és un poder).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s